Ribollita z jarmużem i aldamerem

Składniki:

- 2 średnie marchewki

- ½ selera naciowego

- 1 cebula

- 4 łyżki oliwy do zupy i 3 do grzanek

- 3 ziemniaki

- 1 puszka białej fasoli konserwowej

- ok. 2 l wody

- sól, płatki chili, świeży rozmaryn, tymianek do smaku

- 5-6 liści jarmużu

- 2-3 kromki czerstwego chleba

- 3 ząbki czosnku

- 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

Ribollita z jarmużem i aldamerem

Wykonanie: Marchew pokroić w półkrążki, cebulę w kostkę, a seler w cząstki i wszystko chwilę podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wodę, posolić i wszystko gotować do miękkości. Następnie dodać fasolę, pokrojony jarmuż pozostałe przyprawy i całość zagotować.
Pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na jasnozłoty kolor na dwóch łyżkach oliwy, wyciągnąć i dodać do zupy. Chleb poszarpać na niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie czosnkowej. Gotową zupę rozlać do miseczek, posypać starkowanym na grubym oczku aldamerem i czosnkowymi grzankami.

Smacznego!

Zobacz inne