Placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym
Placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym
Składniki na sos:
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
¼ szklanki wody
300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
pieprz czarny do smaku
½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając. Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorkiem.