Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym

Składniki:

- Składniki na ciasto:

- 250 g mąki

- 100 g masła

- 30 g drożdży

- 2 jajka

- 2 łyżki śmietany 18%

- 1 łyżka mleka

- ¼ łyżeczki cukru

- sól do smaku

- Farsz:

- 200 g filetu z łososia

- 150 g sera Aldamer MSM Mońki

- ½ pęczka koperku

- ½ świeżej czerwonej papryki

- sól, pieprz do smaku

- sezam czarny lub biały do posypania

Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym

Przygotowanie:

drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Wykonanie:

łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.

Smacznego!

Zobacz inne