Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

Składniki:

- 200 g mąki pszennej

- 100 g zimnego masła

- 1 jajko

- ¼ łyżeczki soli

- 1 łyżka zimnej wody

Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.

Pozostałe składniki:

100 g wędzonego boczku parzonego

150 g sera Podlaskiego MSM Mońki

100 g suszonych pomidorów

150 ml śmietanki 30%

1 jajko

¼ łyżeczki płatków chili

1 łyżka miodu

1 garść łuskanych orzechów włoskich

rukola

konfitura żurawinowa

Wykonanie:

Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC.
Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową.

Smacznego!

Zobacz inne