Tatarskie czebureki z farszem mięsno-serowym i sosem
Tatarskie czebureki z farszem mięsno-serowym i sosem
Składniki na farsz:
700 g mięsa wieprzowo-wołowego
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
100 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
100 ml jogurtu naturalnego
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz i majeranek do smaku
Składniki na sos:
300 g serka topionego ze szczypiorkiem MSM Mońki
100 ml jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Wodę, masło, sól i cukier zagotować w rondelku. Zdjąć z kuchenki, wsypać mąkę, energicznie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać pozostała mąkę, dodać żółtko jajka (białko zostawić), sól, ostudzoną wodę z mąką oraz spirytus. Zarobić elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
W międzyczasie pokroić cebule w kostkę, podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia i dodać do mięsa. Dodać również pokrojony w kostkę ser żółty, jogurt, posiekaną natkę pietruszki, oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wyrobić ręką.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i talerzykiem deserowym lub garnkiem podobnych rozmiarów wyciąć krążki (o średnicy około 15 cm). Na każdy krążek nałożyć dużą łyżkę farszu i zlepić pierogi, smarując łączenie białkiem jajka. Dla wzmocnienia brzegów można widelcem powtórzyć zlepianie.
Tak przygotowane pierogi usmażyć na patelni na średnio rozgrzanym oleju (optymalna głębokość oleju w patelni to ok. 1 cm) z obu stron na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie, żeby mięso nie pozostało surowe.
Składniki na sos dokładnie wymierzać w miseczce. Czebureki podawać z zimnym sosem serowo-jogurtowym.