Ser typu holenderskiego – za co go cenimy?

Produkowane w polskich mleczarniach sery typu holenderskiego należą do najpopularniejszych wyrobów mleczarskich, a o ich niebywałej popularności świadczą jasno wyniki sprzedaży. Polacy pokochali sery żółte już dawno temu, wielu ma swój ulubiony gatunek, a zdecydowana większość nie wyobraża sobie codziennych posiłków bez dodatku sera. Sery holenderskie są niezwykle smaczne i dlatego tak bardzo popularne, i nieważne czy to ser holenderski pomarańczowy, czy żółty ser holenderski – wszystkie zasługują na uznanie.

Sery typu holenderskiego dzielą się na sery twarde i półtwarde, różnią się także czasem dojrzewania. Sery krótko dojrzewające mają delikatnie orzechowy smak, z kolei te długo dojrzewające zyskują wyraźnie pikantną nutkę i właśnie te konkretne parametry smakowe czynią z nich najlepsze dodatki wielu smakowitych dań.

Sery typu holenderskiego MSM Mońki – poznaj je bliżej

W ofercie MSM Mońki znajdziemy cztery rodzaje doskonałych serów holenderskich, czyli Podlaski, Edamski, Morski oraz Gouda. Każdy z wymienionych serów jest oczywiście nieco inny, wszystkie jednak łączy wspólny mianownik - wysoka jakość i zachwycający smak. Wszystkie produkowane są z mleka pochodzącego od szczęśliwych krów, z zachowaniem wszelkich norm jakości i bezpieczeństwa, co sprawia, że są pełnowartościowym produktem najwyższej klasy.

Ser żółty Podlaski

Sery typu holenderskiego to propozycje dla wielbicieli serów twardych i półtwardych o delikatnych, lecz wyrazistych smakach. Ser Podlaski, choć łagodny, to pozwala wyczuć w sobie lekko pikantną nutkę, dzięki czemu w niebywały sposób podkreśli smak nawet najprostszych dań i przekąsek. Podlaski to także żółty ser holenderski o wyjątkowo sprężystej konsystencji.

Ser żółty Edamski

Kolejny ser typu holenderskiego to Edamski. W jego smaku wyczujemy bardzo charakterystyczną orzechową nutę, która w wyjątkowy sposób podkreśla stonowany i łagodny smak. Ser ten dojrzewa przez kilka tygodni, dzięki czemu zyskuje bardzo charakterystyczny aromat, który rewelacyjnie dopełnia jego delikatny smak. Kolejną cechą charakterystyczną sera edamskiego są drobne dziurki, widoczne na całej powierzchni.

Ser żółty Morski

Ser Morski uwielbiany jest głównie przez wielbicieli serów o wyrazistych aromatach i dość ostrym smaku. Poza niebywałym aromatem i pikantnym smakiem, charakteryzuje go również delikatna i miękka konsystencja, która sprawia, że jest doskonałym składnikiem wielu dań.

Ser żółty Gouda

Na koniec znany i uwielbiany przez wszystkich ser gouda, który charakteryzuje się delikatnym śmietankowym smakiem i pobudzającym zapachem. W sprężystym miąższu sera Gouda znajdziemy charakterystyczne pojedyncze otwory o niewielkiej średnicy. Gouda to ser, który bardzo dobrze się topi, dlatego jest składnikiem wielu ciepłych dań.

Gouda holenderska - najpopularniejszy ser na całym świecie

Gouda holenderska to jeden z najczęściej wybieranych serów żółtych przez konsumentów w naszym kraju. Uznaje się go za najbardziej znany ser na całym świecie, należy także to najstarszych ze znanych gatunków. Jego największą zaletą jest oczywiście niebywały smak, który najprościej opisać można jako delikatny i śmietankowy. Ser holenderski gouda ma także bardzo wyrazisty zapach, który zdecydowanie zachęca do konsumpcji.

Gouda holenderska doskonale sprawdza się jako składnik wielu dań. Ser możemy podać na ciepło, jak i na zimno, zatem z jego udziałem powstaną nie tylko wybitne kanapki i deski serów, ale i doskonałe w smaku i aromacie włoskie zapiekanki makaronowe oraz warzywne. Gouda holenderska to także nieodzowny składnik każdej domowej pizzy. Jej idealnie delikatny smak w sposób doskonały będzie współgrał z wszelkimi innymi dodatkami.

Ser holenderski gouda pomoże stworzyć fantastyczne dania dla miłośników mięsa oraz pełnowartościowe posiłki wegetariańskie, zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Dodany do omletu wzbogaci jego smak i poprawi konsystencję. Z jego udziałem powstaną także najlepsze na świecie tosty, które kochają dzieci i dorośli. Wystarczy jedynie dodać swoje ulubione dodatki – może być to szynka, cebula, pomidory lub pieczarki – i pyszne śniadanie gotowe. Warto chleb tostowy posmarować dodatkowo masłem, dzięki czemu tosty upieką się na idealnie złoty kolor, będą chrupiące z zewnątrz, a wewnątrz pełne ciągnącego się sera.

Dlaczego warto jeść żółty ser holenderski?

Żółte sery typu holenderskiego są niezwykle cennym składnikiem naszej diety, a to dzięki zawartości ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Dobrej jakości ser typu holenderskiego powinien mieć krótki i prosty skład. Sery pochodzące z MSM Mońki zawierają jedynie mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej oraz podpuszczkę mikrobiologiczną. W składzie prawdziwego sera koniecznie musi znajdować się mleko pochodzenia zwierzęcego, a poza wymienionymi składnikami wszystkie inne dodatki są zbędę i mogą jedynie negatywnie wpływać na jakość i wartości odżywcze sera.

Żółty ser holenderski dzięki zawartości wielu witamin i innych cennych dla zdrowia składników odżywczych, powinien być stałym elementem diety, dlatego starajmy się jeść posiłki zawierające ser żółty co najmniej trzy razy w tygodniu, pamiętając oczywiście o tym, by był to produkt najwyższej jakości.