Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym

Składniki:

- 1,5 kg wołowiny pieczeniowej (udziec)

- 1 łyżka ziół prowansalskich

- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

- 2 gałązki rozmarynu

- 4 ząbki czosnku

- 3 łyżki oleju rzepakowego

Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym

Wykonanie:

W mięso dokładnie wetrzeć zioła, pieprz, igiełki rozmarynu i rozdrobniony czosnek. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Kolejnego dnia odwinąć z folii i delikatnie obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie szczelnie zawinąć podwójnie w folię spożywczą, potem w aluminiową i piec w piekarniku, w 80oC przez 2,5 godziny. Aby mięso było mniej krwiste, wydłużyć czas pieczenia do 3 godzin. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 10 minut, a następnie odwinąć z folii i pokroić na porcje. Podawać na ciepło lub zimno z sosem chrzanowo-serowym.

Sos chrzanowo-serowy:

400 g serka topionego kremowego MSM Mońki

300 g chrzanu ze słoika

100 ml słodkiej śmietany 18%

100 ml mleka

sok z jednej limonki

sól i cukier do smaku

Wykonanie:Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać często mieszając, aż do zagotowania. Gdyby sos za bardzo zgęstniał, dodać mleka. Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!

Zobacz inne