Pierogi z ziemniakami, serem Gouda i czarnuszką

Porcja:
6

Czas przygototwania:
1 godzina

Składniki:

- Ciasto na pierogi:

- - 300 g mąki pszennej

- - 125 ml wrzącej wody

- - jajko

- - szczypta soli

- - 20 g masła

- Nadzienie:

- - 500 g ziemniaków

- - 300 g sera gouda w kostce MSM Mońki

- - 100 g cebuli

- - sól, pieprz

- - czarnuszka

Pierogi z ziemniakami, serem Gouda i czarnuszką

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle na złoty kolor. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Zmiel ugotowane ziemniaki z cebulką w maszynce do mięsa i zetrzyj ser na tarce. Dodaj sól, pieprz i czarnuszkę. Dokładnie wymieszaj.

 

Wszystkie składniki ciasta na pierogi wymieszaj razem i zagnieć aż ciasto stanie się gładkie. Możesz to zrobić ręcznie lub używając robota kuchennego.

 

Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na cienki placek, możesz delikatnie podsypać stół mąką.

Wytnij kółka szklanką lub pierścieniem kucharskim. Delikatnie rozciągnij ciasto w palcach i nałóż łyżkę farszu. Złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. Układaj na stolnicy podsypanej mąką.

Zobacz inne