Pieczona dynia hokkaido z serem żółtym i papryczką chili

Składniki:

- 1 dynia Hokkaido

- ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości

- 150 g sera Gouda MSM Mońki w bloku

- 1-2 ząbki czosnku

- świeża papryczka chili

- sól i pieprz

Pieczona dynia hokkaido z serem żółtym i papryczką chili

Przygotowanie: 

Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 min. aż się przyrumieni. Posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści.

Smacznego!

Zobacz inne