Dyniowy strudel z Aldamerem

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

- 2 cebule

- 2 łyżki masła

- 200 g miąższu dyni

- 3 ząbki czosnku

- 200 g sera Aldamer MSM Mońki w plastrach

- 100 g szynki wędzonej parzonej

- 1 jajko

- sól i pieprz do smaku

- sezam i kminek do posypania

Dyniowy strudel z Aldamerem

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na wolnym ogniu, na maśle, aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać utartą na grubym oczku dynię, posiekany czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, a następnie odstawić do przestygnięcia.
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i ułożyć na blaszce. Na ciasto wyłożyć warstwę dyni z cebulą, następnie plasterki sera, szynki oraz ponownie dynię i ser. Brzeg ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i zwinąć tak, żeby całe nadzienie znalazło się w środku. Brzegi ciasta podwinąć pod spód, a z góry posmarować strudel pozostałym jajkiem oraz posypać sezamem oraz kminkiem. Wierzch ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez ok. 40 minut (do ładnego zarumienienia).
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Zobacz inne