Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym

Składniki:

- 500 g filetów rybnych

- 4 łyżki oleju kokosowego

- 1 cebula

- papryczka chili (czerwona lub zielona)

- łyżeczka kurkumy

- 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru

- ½ łyżeczki mielonego kuminu

- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu

- 1 liść laurowy

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 średni pomidor

- 1 puszka mleka kokosowego

- 100 g Serka topionego kremowego MSM Mońki

- sól i pieprz do smaku

Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym

Wykonanie:

Filety rybne pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kostkę oraz kurkumę, imbir, kumin, cynamon,  liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażyć. Następnie dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory, mleko kokosowe i serek topiony. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać wcześniej przygotowaną rybę. Całość poddusić na wolnym ogniu około 10 minut.

Smacznego!

Zobacz inne