Faszerowane papryki z serem żółtym

Składniki:

- 100 g ryżu

- 2 łyżki oleju roślinnego

- 4 czerwone papryki

- 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku

- 1 cebula, drobno pokrojona

- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

- 300 g mięsa mielonego

- szczypta ostrej papryki

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- sól i pieprz

- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Faszerowane papryki z serem żółtym

Przygotowanie: 

Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażyć. W misce wymieszać ryż, podsmażone mięso z cebulką, natkę pietruszki oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Wydrążone papryki napełnić farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 45 min. aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.

Smacznego!

Zobacz inne