Pieróg obfitości

Składniki:

- Składniki na ciasto:

- 250 g mąki pszennej

- 80 g masła

- 30 g drożdży

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

- 2 łyżki mleka

- cukier i sól

- Składniki na farsz:

- 500 g fileta z indyka

- 1 średnia cebula

- 3 kolorowe papryki

- 2 pomidory

- 300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach

- 2 łyżki oleju

- 3 ząbki czosnku

- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Pieróg obfitości

Przygotowanie: 

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Indyka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chwilę poddusić. Farsz przestudzić i wymieszać z żółtym serem. Z ciasta uformować 2 duże krążki, położyć na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i nałożyć farsz. Uformować pierogi, dokładnie sklejając brzegi i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180°C, do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubionym sosem.

Smacznego!

Zobacz inne