Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym

Składniki:

- 500 g ugotowanych ziemniaków

- 1 jajko

- 300 g mąki pszennej

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 500 g świeżych pieczarek

- 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

- 3-4 gałązki natki pietruszki

- sól i pieprz do smaku

Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym

Wykonanie:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko, zarobić ciasto i podzielić je na cztery równe części. Stolnicę posypać mąką i z każdej części ciasta uformować walec o grubości ok. 3 centymetrów. Następnie pokroić w 3 centymetrowe kawałki i gotować partiami w osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty, aż od wypłynięcia. Odcedzić, natłuścić odrobiną oleju i pozostawić do wystygnięcia.
Pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Osobno na łyżce oleju podsmażyć na złoty kolor gnocchi. Wyłożyć na talerz, dodać podsmażone pieczarki i posypać utartym serem Aldamer. Udekorować listkami natki pietruszki.
Smacznego!

Zobacz inne