Dynia piżmowa faszerowana mięsem i serem

Składniki:

- dynia piżmowa

- 4 łyżki oleju rzepakowego

- 1 średnia cebula

- 300 g mięsa mielonego

- 100 ml wody

- 3 ząbki czosnku

- 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki

- 2 gałązki świeżego rozmarynu

- 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki

- sól i pieprz do smaku

Dynia piżmowa faszerowana mięsem i serem

Wykonanie:

Dynię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i częściowo miąższ. Tak przygotowane skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 1 godzinę.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać mięso, pokrojony w kostkę miąższ dyni, polać wodą, wymieszać i poddusić kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać pomidory, rozdrobniony czosnek, pokrojone igiełki rozmarynu, oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym farszem wypełnić upieczone połówki dyni. Połowę sera pokroić w centymetrową kostkę, a drugą połowę utrzeć na tarce na grubym oczku. Kostki sera dodać do farszu, a starkowanym posypać wierzch. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Smacznego!

Zobacz inne