Sernik na słono z serem żółtym

Składniki:

- Składniki na spód: 150 g herbatników maślanych, 100 g masła

- Składniki na masę serową: 0,6 kg twarogu półtłustego, 6 jajek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, 200 g łososia wędzonego na zimno, 12 jaj przepiórczych, 1 pęczek koperku, 4 łyżki jogurtu typu greckiego, ¼ łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach

- Kruszonka: 100 g mąki, 120 g masła, 70 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

Sernik na słono z serem żółtym

Wykonanie spodu:

Ciastka  bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.

Wykonanie masy serowej:

Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej  ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.

Kruszonka:
Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową.

Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru.

Zobacz inne