Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym

Składniki:

- bochenek chleba (niekrojony)

- 100 g masła

- 3-4 ząbki czosnku

- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

- świeża bazylia lub oregano (ewentualnie suszone zioła)

- sól, pieprz

Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym

Przygotowanie:

Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Chleb naciąć wzdłuż i wszerz (tak, aby powstały romby). Należy jednocześnie uważać, aby nie przeciąć spodu bochenka. W nacięcia głęboko wcisnąć masło czosnkowe i pokrojony w paski żółty ser. Można ułatwić sobie tę czynność – rozcięcia możemy delikatnie rozchylać długim nożem. Chleb zwinąć w folię aluminiową i zapiekać w temperaturze ok. 180°C przez 20 minut. Następnie rozwinąć folię i znów włożyć do piekarnika na około 10 minut, do momentu zarumienienia się skórki.
Faszerowany chleb można przygotować również na grillu, należy jednak pamiętać o tym, aby szczelnie owinąć go folią aluminiową, a czas pieczenia dostosować do temperatury i chrupkości, jaką chcemy uzyskać.

Smacznego!

Zobacz inne