Apetyczne pierożki w greckim klimacie: Spanakopita z serem Aldamer

Składniki:

- gotowe ciasto francuskie

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 średnia cebula

- 600 g świeżego szpinaku

- 1 pęczek koperku

- 1 pęczek natki pietruszki

- 1 jajko

- 250 g sera Aldamer MSM Mońki

- sól i pieprz do smaku

Apetyczne pierożki w greckim klimacie: Spanakopita z serem Aldamer

Wykonanie:

cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodać szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość poddusić parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudzić, dodać jajko i ser pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o boku ok. 12cm. Na środek położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół, narożnik do narożnika, i skleić boki za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w 200oC przez ok. 20 minut.
Podawać z klasycznym greckim sosem tzatziki, czyli jogurtem naturalnym typu greckiego zmieszanym z utartym zielonym ogórkiem, czosnkiem, oliwą i koperkiem.

Smacznego!

Zobacz inne