Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym

Składniki:

- 500 g mielonego mięsa drobiowego

- 1 jajko

- 4 łyżki bułki tartej

- 1 płaska łyżka ziół prowansalskich

- 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki

- sól i ostra papryka do smaku

- bułka tarta do obtoczenia

- olej rzepakowy do smażenia

Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym

Wykonanie:
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.

Sos słodko-kwaśny
Składniki:,3 pomidory, ½ szklanki wody, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka płatków chili, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru, ¼ łyżeczki soli, 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka sosu sojowego, 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, ¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3-4 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki. Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.

Sos podawać na zimno lub ciepło. Smacznego!

Zobacz inne