Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym
Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym
Wykonanie:
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.
Sos słodko-kwaśny
Składniki:,3 pomidory, ½ szklanki wody, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka płatków chili, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru, ¼ łyżeczki soli, 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka sosu sojowego, 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, ¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3-4 gałązki natki pietruszki
Wykonanie:
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki. Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.
Sos podawać na zimno lub ciepło. Smacznego!