Frykadelki cielęce z serem Monieckim, ziemniakami i cukinią

Składniki:

- 500 g cielęciny mielonej

- 1 czerstwa bułka pszenna

- ok. 150 ml mleka

- 1 jajko

- 2 ząbki czosnku

- sól i pieprz do smaku

- 150 g sera żółtego Monieckiego MSM Mońki

- mąka do obtoczenia

Frykadelki cielęce z serem Monieckim, ziemniakami i cukinią

Wykonanie: 

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Gdy całkowicie zmięknie, odcisnąć i dodać do cielęciny. Dodać również jajko, rozdrobniony czosnek, przyprawy do smaku i 100 g sera startego na tarce. Całość dokładnie wyrobić ręką i uformować małe (ok. 50g) okrągłe, lekko spłaszczone  kotleciki. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na wolnym ogniu, na średnio rozgrzanym maśle z obu stron na lekko złoty kolor.

Pozostałe składniki: 

5 średnich ziemniaków

1 młoda cukinia

1 mały por (jasna część)

4 pomidory suszone w oleju

2 łyżki oleju z pomidorów suszonych

sól i pieprz do smaku

świeże oregano

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć na patelni, na łyżce oleju, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy będą miękkie i lekko zrumienione, doprawić solą, pieprzem i wyłożyć na talerze. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju cukinię i pora  pokrojonego w plasterki. Pod koniec dodać pomidory pokrojone w paseczki i wymieszać. Tak przygotowane wyłożyć na ziemniaki, a na wierzch gorące cielęce frykadelki. Całość posypać pozostałym starkowanym serem i listkami świeżego oregano.
Smacznego!

Zobacz inne