Przepis na wieniec drożdżowy z farszem łososiowo – serowym
Przepis na wieniec drożdżowy z farszem łososiowo – serowym
Składniki na farsz:
Filet z łososia 200 gram
Ser Edamski MSM Mońki 150 gram
koperek ½ pęczka
Papryka świeża czerwona ½ sztuki
Sól/ pieprz do podkreślenia smaku
Sezam czarny lub biały do posypania
Wykonanie ciasta: W kubku rozkruszyć drożdże, dodać cukier, mleko, posypać łyżeczką mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko i jedno żółtko, śmietanę
i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wykonanie farszu: Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce łączeniem do spodu, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Piec przez 40 minut.