Przepis na wieniec drożdżowy z farszem łososiowo – serowym

Składniki:

-Składniki na ciasto:

-mąka 50 gram

-masło 100 gram

-drożdże 30 gram

-jajko 2 sztuki

-śmietana 18% 2 łyżki

-mleko 1 łyżka

-cukier ¼ łyżeczki

-Sól do podkreślenia smaku

Przepis na wieniec drożdżowy z farszem łososiowo – serowym

Składniki na farsz: 

Filet z łososia 200 gram

Ser Edamski MSM Mońki 150 gram

koperek ½ pęczka

Papryka świeża czerwona ½ sztuki

Sól/ pieprz do podkreślenia smaku

Sezam czarny lub biały do posypania

Wykonanie ciasta: W kubku rozkruszyć drożdże, dodać cukier, mleko, posypać łyżeczką mąki  i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko i jedno żółtko, śmietanę
i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Wykonanie farszu: Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w  drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce łączeniem do spodu, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Piec przez 40 minut.

Zobacz inne