Sakiewki z ciasta francuskiego z jajkiem, serem aldamer

Składniki:

- 1 arkusz ciasta francuskiego

- 150ml śmietanki 30%

- 100g sera aldamer MSM Mońki

- 100g sera pleśniowego lazur

- 100g papryki zielonej pokrojonej w kostkę

- 6 żółtek

- 70g oliwek czarnych

- 70g pomidorków koktajlowych

- 1 pęczek szczypiorku

Sakiewki z ciasta francuskiego z jajkiem, serem aldamer

Wykonanie:
Ser żółty ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą.
Piec nagrzewamy do 180*C. Arkusz ciasta dzielimy na 6 części. Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Na środku każdego ciastka kładziemy kubek z wodą; w ten sposób wyrosną nam tylko brzegi ciasta. Wkładamy do pieca na 10 minut. Po wyciągnięciu ściągamy kubek i papier z wierzchu.
Do każdej sakiewki wkładamy nadzienie, na wierzchu układamy oliwki i pomidorki koktajlowe. Piec nagrzewamy do 200*C, wkładamy ciastka jeszcze na 7 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Zobacz inne