Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków

- 1 średnia cebula

- 2 ząbki czosnku

- 200 gram sera Aldamer MSM Mońki

- 200 ml kwaśnej śmietany

- 1 pęczek szczypiorku

Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

Wykonanie:

ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w całości, prawie do miękkości. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek.
Wystudzone ziemniaki przekroić na pół, częściowo wydrążyć środki i nafaszerować wcześniej przygotowanym boczkiem wraz z cebulą. Tak przygotowane ziemniaki posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku w temperaturze 180st.C w temperaturze przez około 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika, na każdego ziemniaka położyć po łyżce śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Zobacz inne