Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

Składniki:

- 500 g filetu z sandacza

- 2 łyżki masła klarowanego

- 2 łodygi selera naciowego

- 2 łyżki masła

- 300 g serka topionego z papryką MSM Mońki

- 200 ml mleka

- 3 żółtka

- sól i pieprz do smaku, pieprz czerwony w ziarnkach

Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

Wykonanie:
Rybę wyporcjować, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie usmażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor.

Seler naciowy pokroić w małe kawałki i poddusić na maśle, na wolnym ogniu 5-6 minut. Dodać serek topiony. Mleko połączyć z żółtkami rózgą kuchenną lub mikserem, dodać do selera z serkiem i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na talerze wyłożyć sos, a na sos gorącego sandacza. Oprószyć rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem.

Smacznego!

Zobacz inne