Quiche szpinakowe w kształcie serca

Składniki:

- 200 g mąki pszennej

- 120 g masła

- 1 żółtko

- szczypta soli

Quiche szpinakowe w kształcie serca

Składniki na farsz:

200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego

1 żółtko, 50 ml śmietanki słodkiej 18%

200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku

sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku

10 sztuk pomidorków koktajlowych

Wykonanie: Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Zobacz inne