Tarta z pomidorami, szynką i żółtym serem
Tarta z pomidorami, szynką i żółtym serem
Składniki na farsz:
- 3 duże cebule
- 100 g pokrojonego w paseczki boczku lub szynki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka startego sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 2 jajka
- 300 ml śmietanki słodkiej 18%
- 1 łyżka masła
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- świeża bazylia
Przygotowanie: Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 200°C. W osobnej miseczce wymieszać śmietankę i jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę szklanki tartego sera żółtego i usmażoną cebulę z boczkiem i czosnkiem. Zalać śmietaną z jajkami. Ułożyć przekrojone na pół pomidorki, posypać listkami bazylii i resztą sera. Tak przygotowaną tartę upiec w piekarniku w 200°C., do uzyskania pięknego koloru. Podawać lekko ostudzoną.
Smacznego!