Tarta z pomidorami, szynką i żółtym serem

Składniki:

- 300 g mąki

- 150 g masła

- 2 żółtka

- 100 ml wody

- sól do smaku

Tarta z pomidorami, szynką i żółtym serem

Składniki na farsz:

  • 3 duże cebule
  • 100 g pokrojonego w paseczki boczku lub szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka startego sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 1 łyżka masła
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • świeża bazylia


Przygotowanie: 
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 200°C. W osobnej miseczce wymieszać śmietankę i jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę szklanki tartego sera żółtego i usmażoną cebulę z boczkiem i czosnkiem. Zalać śmietaną z jajkami. Ułożyć przekrojone na pół pomidorki, posypać listkami bazylii i resztą sera. Tak przygotowaną tartę upiec w piekarniku w 200°C., do uzyskania pięknego koloru. Podawać lekko ostudzoną.

Smacznego!

Zobacz inne