Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego z pieczarkami
Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego z pieczarkami
Składniki na sos:
150 g świeżych pieczarek
1 łyżka oleju rzepakowego
300 g Serka topionego z pieczarkami MSM Mońki
100 ml słodkiej śmietanki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekaną szalotkę, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać, podzielić na ok. 100 g porcje i uformować okrągłe placki. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
Pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać serek topiony, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia.
Smacznego!