Fondue z różnych gatunków sera

Składniki:

- 200 g sera Gorgonzola (lub Rokpol)

- 300 g sera Gouda MSM Mońki w bloku

- 200 g sera Cheddar

- ząbek czosnku

- 1 szklanka białego wytrawnego wina

- ½ szklanki śmietany 18%

- łyżeczka masła

- zioła – rozmaryn, tymianek, majeranek

- pieczywo pokrojone w kostkę

Fondue z różnych gatunków sera

Wykonanie:

kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu aksamitnej masy serowej przelewamy zawartość rondelka do kociołka na fondue. Na patyczki nabijamy pokrojone w kostkę pieczywo i maczamy w serze.

Smacznego!

Zobacz inne