Strudel szpinakowo – serowy

Składniki:

- 500 g mąki pszennej

- 150 g masła

- 50 g drożdży

- 2 jajka

- 2 żółtka

- ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%

- 2 łyżki mleka

- cukier i sól do smaku

- 500 g szpinaku mrożonego

- 4 ząbki czosnku

- sól, pieprz do smaku

- 250 g sera gouda MSM Mońki

Strudel szpinakowo – serowy

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

 

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać posiekany czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm, posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180°C w piekarniku, przez ok. 40 minut.

Zobacz inne