Wytrawne gofry z serem żółtym, cukinią i ziołami

Składniki:

- szklanka mąki pszennej

- 2 szklanki mleka

- 2 jajka

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

- 1/4 szklanki oleju

- 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

- 1 młoda cukinia

- ulubione zioła, świeży koper

Wytrawne gofry z serem żółtym, cukinią i ziołami

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Mąkę, żółtka, mleko, olej, proszek do pieczenia oraz sól połączyć i miksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć odpowiednią gęstość (taką jak w przypadku ciasta na naleśniki). W osobnej misce ubić białka na sztywno i dodać do ciasta. Całość wymieszać, dodać starty żółty ser, wcześniej przygotowaną cukinię oraz zioła. Tak przygotowaną masę wlewać partiami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć aż do zrumienienia. Przed podaniem posypać pozostałym startym serem i udekorować listkami świeżego kopru.

Smacznego!

Zobacz inne