Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej

- ok. 1 szklanka letniej wody

- 2 łyżki oleju

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Składniki na farsz:

200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

kilogram pieczarek

3 średnie cebule

3 łyżki oleju

3 łyżki masła

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku pieczarki i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty.
Do przesianej mąki dodać olej i powoli mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu). Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju aż do osiągnięcia złotego koloru.

Smacznego!

Zobacz inne