Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem

Składniki:

- Składniki na sos:

- 1 cebula

- 1 świeża papryka czerwona

- 1 świeża papryka żółta

- 1 papryczka chili

- 3 ząbki czosnku

- 3 łyżki oleju rzepakowego

- 100 ml pomidorów krojonych z puszki

- 250 ml wody

- 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku

- sól do smaku

Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem

Wykonanie: 

Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.

Składniki na langosze: 

3 średnie ugotowane ziemniaki

30 g drożdży

400 ml ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

400 g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżka oleju rzepakowego

olej do smażenia

350 g sera Aldamer MSM Mońki

Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zarobić ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie starkowanym żółtym serem.

Smacznego!

Zobacz inne