Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

- 1 szklanka kaszy kukurydzianej

- 5 szklanek wody

- 1 ½ łyżeczki soli

- 1 łyżka masła

- 300 g sera Gouda MSM Mońki

- 300 g pomidorków koktajlowych

- 1 mały pęczek świeżego tymianku

- pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

Wykonanie:

Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!

Zobacz inne