Ramen z kaczki z serem morskim

Składniki:

- ok. 3,5 l wody

- 1 pęczek włoszczyzny

- 4 udka z kaczki

- 3 ząbki czosnku

- 2-3 cząstki świeżego imbiru

- sól i sos sojowy do smaku

- 250 g makaronu chińskiego

- 1 pęczek szalotki ze szczypiorkiem

- 150 g sera morskiego MSM Mońki

- 1 papryczka chili

- 3 jajka ugotowane na twardo

Ramen z kaczki z serem morskim

Wykonanie: Włoszczyznę obrać, udka z kaczki umyć i wszystko włożyć do garnka oraz zalać zimną wodą. Doprawić solą, sosem sojowym i gotować na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. W połowie gotowania dodać obrany i grubo pokrojony czosnek oraz imbir. Mięso oddzielić od kości, pokroić razem z warzywami w cząstki i wyłożyć do miseczek.  Wyłożyć również świeżo ugotowany i gorący makaron, grubo pokrojoną szalotkę ze szczypiorem i cienkie plasterki papryki chili. W każdej miseczce umieścić także po połówce jajka. Całość zalać wrzącym rosołem. Na koniec do miseczek z  rosołem włożyć pokrojony w grubą kostkę ser morski.

Smacznego!

Zobacz inne