Ser Morski

Morski to idealna propozycja dla smakoszy, ceniących sobie przede wszystkim wyjątkowy smak i aromat serów.

Skład

mleko

sól

bakterie fermentacji mlekowej

podpuszczka mikrobilogiczna

Wartości odżywcze:

Wartość energetyczna

1441

Tłuszcz

27 g

w tym kwasy tłuszczowe

18 g

Węglowodany

0 g

w tym cukry

0 g

Białko

26 g

Sól

1.3 g

Sposób przechowywania:

Przechowywać w temp. Od 0 do + 10 ˚C .

Wyjątkowy i niezapomniany aromat

Morski to idealna propozycja dla smakoszy, ceniących sobie przede wszystkim wyjątkowy smak i aromat serów. Charakteryzuje się lekko pikantnym smakiem i wspaniałą, miękką konsystencją. Jego unikalna receptura sprawia, że idealnie jest idealnym komponentem wykwintnych dań, jak i prostych, zimnych przekąsek.
Do nabycia w plasterkach: 150 g i w blokach: 3 kg.

Potrawy które przygotujesz z tym produktem:

Ser morski – co go wyróżnia?

Ser morski to niezwykle smaczny ser typu holenderskiego produkowany na bazie wysokiej jakości mleka krowiego. Charakteryzuje go niezwykle delikatna konsystencja. Dopuszczalne są niewielkie dziurki na jego powierzchni, które powstają w czasie dojrzewania sera.
Smak sera morskiego, podobnie jak i innych serów typu holenderskiego, jest dość łagodny, choć można w nim wyczuć wyrazistą, pikantną nutkę smakową, która definiuje jego charakter.

Ser żółty morski – zdrowie na talerzu

Morski ser, jako jeden z gatunków żółtego sera, jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, dlatego nie należy obawiać się jego spożywania. Dietetycy doceniający prozdrowotne właściwości sera żółtego, podkreślają jednak, że produkt ten należy spożywać z umiarem. Dobowy limit dla osoby dorosłej to około 30-40 g i już samo to wystarczy do pokrycia aż 30% dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń.

Ser żółty morski z MSM Mońki ma prosty i naturalny skład, nie zawiera żadnych szkodliwych dla zdrowia składników. Z powodzeniem może być spożywany przez małe dzieci, nawet te, którym dopiero rozszerzamy dietę i zaczynamy wprowadzać nowe produkty.

Spożywając morski ser dostarczamy do naszego organizmu wiele cennych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Poza dostarczaniem do organizmu wapnia, ser morski jest również bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W serze znajdziemy też równie cenne witaminy A i D oraz cynk, potas, fosfor, selen i magnez.

Ser morski – najwyższa jakość

Ser morski cena nie powinna być zbyt niska, gdyż może to świadczyć o jego niskiej jakości. Najwyższej jakości sery to te z najkrótszym składem, zawierające tylko te składniki, które są konieczne do wyprodukowania sera. Właśnie w ten sposób powstaje ser morski pochodzący z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej. W interesie konsumentów bardzo ważne jest dokładne czytanie etykiet. Dzięki temu unikniemy zakupu wyrobów seropodobnych, które pakowane podobnie jak prawdziwe sery i przypominające je z wyglądu, często wprowadzają kupujących w błąd.

Dobrej jakości ser żółty morski jest sprężysty. Gumowa konsystencja powinna od razu zwrócić naszą uwagę i stanowić sygnał, że z produktem jest coś nie tak. Żółty ser morski charakteryzujący się najwyższą jakością powinien mieć także przyjemny mleczny aromat z lekko orzechową nutką. Wyrób seropodobny z pewnością nie będzie ładnie pachniał.

Jak podać ser morski?

Ser morski przez to, że jego smak jest łagodny, można określić mianem sera uniwersalnego. Uniwersalność ta pozwala na dodawanie go do wielu różnych potraw. Sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację. Plasterek sera wzbogaci smak zwykłej kanapki, starty ser możemy dodać do sałatki, a pokrojony w kostkę – urozmaici niejedną deskę serów.

Ser morski jest doskonały na ciepło. Jego jednolita struktura niezwykle równomiernie się topi, zatem dodamy go do tostów, pizzy, lasagne i każdego rodzaju zapiekanek, Jest podobny do sera edamskiego, dlatego możemy użyć go do przygotowania smażonego sera, ulubionego dania Czechów. Inspiracji na wykorzystanie sera morskiego jest wiele. Kluczem do sukcesu jest to, by nie bać się testować, mieszać składniki i szukać własnych połączeń smakowych.