Zupa w stylu tajskim z krewetkami i serkiem topionym

Składniki:

- 4 szalotki

- 2 łyżki oleju

- 2 l bulionu rybno-warzywnego

- ½ puszki grzybów słomianych w zalewie

- 2 cm świeżego imbiru

- 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry

- 2 łyżki sosu sojowego

- 2 łyżki soku z limonki

- 2 łyżeczki cukru

- 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki

- 100 ml mleka kokosowego

- 6 pomidorków koktajlowych

- 500 g krewetek tygrysich (bez pancerza)

- kiełki rzodkiewki

- czarny sezam

- świeża kolendra

Zupa w stylu tajskim z krewetkami i serkiem topionym

Wykonanie:

Szalotkę pokroić i chwilę podsmażyć na oleju. Zalać bulionem, dodać pokrojone grzyby, oraz drobno posiekany imbir. Następnie dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, serek topiony i mleko kokosowe. Całość wymieszać, zagotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pomidorki przekrojone na cztery części i krewetki. Gotować kolejne 2 minuty. Po wyłożeniu do miseczek, posypać posiekaną kolendrą, czarnym sezamem i kiełkami rzodkiewki.

Smacznego!

Zobacz inne