Ser Podlaski
Ser Podlaski to propozycja dla tych, którzy poszukują prawdziwych, smakowych doznań
Ser Podlaski to propozycja dla tych, którzy poszukują prawdziwych, smakowych doznań
Pochodzący z Podlasia ser typu holenderskiego z pewnością wyróżnia się swoim delikatnym, lecz mimo wszystko wyrazistym smakiem. Ser ten ma jasnożółtą barwę i miękką konsystencję, która doskonale wpasowuje się w kompozycje wielu dań, zarówno ciepłych, jak i zimnych, kanapek i przekąsek. Jak wspomniano, smak sera podlaskiego jest wyjątkowo łagodny, choć łatwo wyczuć w nim także delikatnie pikantną nutkę. Jest to jeden z popularniejszych serów w naszym kraju, smakuje dzieciom i dorosłym, dlatego jest często wybierany podczas rodzinnych zakupów. Wyjątkowość swą w dużej mierze zawdzięcza misternemu procesowi produkcji oraz zastosowaniu najlepszych składników. W przypadku sera podlaskiego MSM Mońki mleko pochodzi od szczęśliwych krów z najbardziej zielonych polskich pastwisk.
Moniecki ser podlaski w swoim składzie ma jedynie najważniejsze składniki i tylko takie, jakie powinny się tam znaleźć: bez jakichkolwiek barwników, ulepszaczy czy konserwantów. Czysta etykieta – mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej oraz podpuszczka mikrobiologiczna – świadczy o jego naturalności i prozdrowotnych właściwościach.
Ser podlaski jest bardzo dobrym źródłem wysokowartościowego białka, niezwykle cennego budulca dla ludzkiego organizmu. Ponadto znajdziemy w nim także zdrowe i lekkostrawne tłuszcze, witaminy z grupy A i D, a także wiele innych substancji odżywczych i związków mineralnych.
Ze względu na zawartość wapnia zaleca się regularne spożywanie sera podlaskiego zwłaszcza przez dzieci oraz osoby cierpiące na osteoporozę i inne choroby mające wpływ na stan kości. Jednakże dietetycy zgodnie podkreślają, żeby kontrolować spożywane ilości sera i dopasowywać je do swoich indywidualnych potrzeb, wieku oraz zapotrzebowania kalorycznego.
Niebywałą zaletą sera podlaskiego od MSM Mońki jest jego smak, za który odpowiada naturalne mleko pochodzące od krów wypasających się na zielonych pastwiskach Doliny Biebrzy. Rolnicy z tych terenów zgodnie twierdzą, że ich mleko pochodzi od szczęśliwych krów, co w ogromnym stopniu wpływa na jego jakość i smak. Jakość mleka, z jakiego powstaje ser, jest kluczowa dla jego późniejszych walorów smakowych, dlatego im lepsze mleko tym smaczniejszy ser. Dolina Biebrzy słynie z szacunku do natury i życia w zgodzie z jej zasadami, dlatego właśnie wszystkie wyroby powstające na bazie pochodzącego stąd mleka będą najwyższej jakości.
Ser podlaski za sprawą swojej delikatności będzie doskonałym składnikiem kanapek, gdyż świetnie komponuje się ze wszystkimi dodatkami, czy to wędliny, czy warzywa. Pokrojony w kostkę stanowi doskonałą bazę uwielbianych przez Polaków koreczków lub stanie się istotnym elementem wykwintnej deski serów, gdzie będzie współgrał z owocami takimi jak winogrona czy truskawki. Przystawki z jego udziałem zachwycą także wyglądem, gdyż ser podlaski ma sprężystą strukturę i estetyczną konsystencję.
Ser podlaski można spożywać również na ciepło, czy to na pizzy, zapiekankach i czy innych smacznych daniach obiadowych. Równomiernie się topi, dlatego można używać go jako farsz do roladek lub bitek schabowych. Ser podlaskie z powodzeniem można nazwać uniwersalnym, gdyż jest odpowiednim dodatkiem do wszelkiego typu potraw.