Serowe fondue

Składniki:

- 200 g sera żółtego Gouda MSM MOŃKI

- 400 g łagodnego sera żółtego Nadbiebrzańskiego MSM Mońki

- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

- łyżeczka soku z cytryny

- ząbek czosnku

- łyżeczka mąki ziemniaczanej

- pieprz, gałka muszkatołowa

Serowe fondue

Przygotowanie: Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.

Smacznego!

Zobacz inne