Sałatka w tortilli z serem Morskim MSM Mońki

Składniki:

- 2 placki tortilli

- 100 g orzechów włoskich

- 3 łyżki miodu

- 2 garście młodego szpinaku

- 2 garście rukoli

- połowa mango

- 150 g sera Morskiego MSM Mońki

- 6 pomidorów suszonych w oleju

- 1 łyżka musztardy sarepskiej

- 1 łyżka soku z cytryny

- 4 łyżki oleju z pomidorów

- grubo zmielony pieprz

Sałatka w tortilli z serem Morskim MSM Mońki

Wykonanie:

Tortillę ułożyć w metalowej miseczce lub w garnku, przycisnąć inną miseczką lub czymś ciężkim i zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12 minut. Wyciągnąć, wystudzić i wyjąć z miseczki. Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor miód, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia, żeby wystygły. Mango pokroić w grube kawałki, a pomidory w paseczki, dodać do miski ze szpinakiem i rukolą. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Dodać również zestrugany ser żółty, wystudzone skarmelizowane orzechy i wymieszać. Przełożyć do miseczek z tortilli i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego

Zobacz inne