Ser Edamski

Edamski zachwyci łagodnym, stonowanym smakiem z ciekawą lekko orzechową nutą.

Skład

mleko

sól

bakterie fermentacji mlekowej

podpuszczka mikrobilogiczna

Wartości odżywcze:

Wartość energetyczna

1441

Tłuszcz

27 g

w tym kwasy tłuszczowe

18 g

Węglowodany

0 g

w tym cukry

0 g

Białko

26 g

Sól

1.3 g

Sposób przechowywania:

Przechowywać w temp. Od 0 do + 10 ˚C .

Ciekawa, lekko orzechowa nuta

Edamski zachwyci łagodnym, stonowanym smakiem z ciekawą lekko orzechową nutą. Wysokiej jakości składniki i kilkutygodniowe dojrzewanie wpływa na wyjątkowy i charakterystyczny aromat. Rozpoznamy go po sprężystym, elastycznym miąższu usianym drobnymi oczkami. Posiada wszechstronne zastosowanie i idealnie sprawdzi się jako składnik kanapek, koreczków oraz zapiekanek.
Do nabycia w plasterkach: 150 g i w blokach: 3 kg.

Potrawy które przygotujesz z tym produktem:

Ser edamski – tradycja od pokoleń

Ten podpuszczkowy ser o niebywale gładkiej konsystencji z nielicznymi małymi dziurami pochodzi z holenderskiego miasta Edam, w którym sery wyrabia się od pokoleń. Ser edamski, z racji swojego pochodzenia, jest blisko spokrewniony z goudą, która jednak obecnie przebija go swoją popularnością, choć niegdyś było inaczej i to właśnie edamski grał pierwsze skrzypce na światowej arenie żółtych serów. Niemniej jednak popularność sera edamskiego od lat ponownie rośnie i zyskuje on coraz to nowych zwolenników w wielu krajach, w tym oczywiście i w Polsce.

Ser edamski – zastosowanie

Ser edamski ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Świetnie smakuje na zimno, ale i na ciepło, gdyż doskonale się topi, dlatego często dodawany jest do zapiekanek i innych gorących przysmaków. Wiele osób śmiało określa go mianem sera uniwersalnego, do czego przyczynia się jego delikatny smak i aromat. Ser edamski za sprawą swojego łagodnego smaku doskonale komponuje się z wieloma inny produktami spożywczymi. Pasuje zarówno do pieczywa, do owoców i warzyw, jak i do delikatnego białego wina.

Ser ten zdobył międzynarodową sławę. To właśnie z sera edamskiego w Czechach powstaje niezwykle popularny smażony „kotlet” w panierce, danie niemal kultowe. Jest on również niezwykle popularny w krajach skandynawskich, gdzie stanowi nieodzowny element tradycyjnych dań podawanych na Święta Bożego Narodzenia. Znany jest także w bardziej egzotycznych krajach, takich jak np. Meksyk.

Właściwości zdrowotne sera edamskiego

Ser edamski podobnie jak inne gatunki sera żółtego jest źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest on niezwykle cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także wapnia, cynku, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Zawiera także sporą dawkę cennych dla organizmu żelaza i magnezu.
Podsumowując aspekty zdrowotne sera edamskiego, z całą pewnością można stwierdzić, że ser ten jest produktem zdrowym i bezpiecznym, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by móc spożywać go regularnie, jednak w ograniczonych ilościach.

Ser edamski – najlepsze dania z jego udziałem

Szukając najlepszych inspiracji kulinarnych, warto sięgnąć do menu naszych południowych sąsiadów i samodzielnie przygotować smażony ser edamski. Jest to niezwykle proste danie, gdyż wystarczy jedynie pokroić ser w grube plastry, zamoczyć je w roztrzepanym jajku z dodatkiem odrobiny mleka, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowany ser smażymy na patelni z uprzednio rozgrzanym tłuszczem, w taki sposób, by ser całkowicie się w nim zanurzył. Smażymy plastry sera z obu stron, mniej więcej około 3 minuty z każdej. Przed smażeniem możemy przygotowany ser umieścić na kilka minut w zamrażarce, co sprawi, że w czasie smażenia nie będzie wypływał spod panierki. Ser możemy podać np. z frytkami i surówką lub z dowolnymi sosami i lekką sałatką.

Ser edamski jest także idealnym składnikiem wszelkiego rodzaju zapiekanek – makaronowych, warzywnych czy ziemniaczanych. Zawdzięcza to swojej konsystencji, która sprawia, że ser po podgrzaniu równomiernie rozpływa się po całym daniu. Doskonałym pomysłem do wypróbowania we własnym domu jest prosta zapiekanka makaronowa z brokułami, śmietaną i serem edamskim. Wystarczy lekko podgotowany makaron ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać kawałkami brokułu, a całość zalać mieszanką śmietany i startego sera edamskiego. Następnie danie zapiekamy w piekarniku i gotowe. Zapiekankę można podać z lampką delikatnego białego wina, aby jeszcze lepiej podkreślić smak potrawy.