Nowojorska sałatka Waldorf z kremowym sosem

Składniki:

- 1 sałata rzymska lub dębowa

- 1 średnie jabłko

- 1 garść suszonej żurawiny

- 1 łyżka soku z cytryny

- świeżo zmielony czarny pieprz

- 120 g fileta z kurczaka

- mąka

- 1 jajko

- bułka tarta

- 4 łyżki oleju rzepakowego

- 50 g serka topionego kremowego MSM Mońki

- 50 g majonezu

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

- ½ pęczka szczypiorku

Nowojorska sałatka Waldorf z kremowym sosem

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i przełożyć do miski. Dodać jabłko pokrojone w słupki, żurawinę, sok z cytryny, pieprz i całość wymieszać. Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić solą oraz pieprzem. Panierować w mące i jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie pociąć w paski i wyłożyć na sałatkę.
Serek topiony połączyć z majonezem i jogurtem, dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać. Tak przygotowany sos wyłożyć na sałatkę z kurczakiem.

Zobacz inne