Francuska zupa cebulowa z serem

Składniki:

- 10 średniej wielkości cebul

- 2 średniej wielkości pomidory

- 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki

- 0,5 l białego wytrawnego wina

- 0,5 l wody

- łyżka oleju

- łyżka sosu sojowego

- łyżeczka koncentratu pomidorowego

- 6 ząbków czosnku

- sól, pieprz, majeranek

Francuska zupa cebulowa z serem

Przygotowanie: Pokrojoną w grube pióra cebulę podsmażyć na łyżce oleju, po kilku minutach dodać pokrojony czosnek. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przełożyć do kokilek, na wierzchu ułożyć plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i zrumieni. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Udekorować świeżymi ziołami np. melisą lub natką pietruszki.

Smacznego!

Zobacz inne