Fińska zupa łososiowa lohikeitto z serkiem topionym kremowym

Składniki:

- 1 ½ litra wody

- 100g marchwi

- 70g selera

- 3 liście laurowe

- 4 ziela angielskie

- 1 średni pomidor

- 700g filetu z łososia

- 200ml kwaśnej śmietany 12%

- 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki

- 150g pora (jasna część)

- 1 pęczek koperku

- sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Fińska zupa łososiowa lohikeitto z serkiem topionym kremowym

Wykonanie:

Do osolonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchew i seler. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pokrojonego w grubą kostkę fileta z łososia i serki topione. Kwaśną śmietanę zahartować i wlać do zupy. Por pokroić w półkrążki, pomidora w średnią kostkę i dodać do wszystkiego. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Gotować zupę 2 minuty na wolnym ogniu, następnie wyłączyć i dodać posiekany koperek.

Zobacz inne