Chowder z kukurydzy z serkiem topionym

Składniki:

- 4 kukurydze w kolbie

- 1,5 l wody

- 2 średnie marchewki

- ¼ selera

- 1 pietruszka

- 3 średnie ziemniaki

- 400 g Serka topionego kremowego MSM Mońki

- 1 łyżka sosu sojowego

- ok. 2 cm świeżego imbiru

- ¼ łyżeczki kurkumy

- 100 ml słodkiej śmietanki 18%

- 1 pęczek szczypiorku

- sól i pieprz do smaku

Chowder z kukurydzy z serkiem topionym

Wykonanie: Kolby kukurydzy przeciąć na pół i ostrym nożem ściąć ziarna. Zalać wodą w garnku i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki. Gdy wszystko będzie miękkie dodać serek topiony, sól, pieprz, sos sojowy, utarty na drobnym oczku imbir i kurkumę. Na koniec zupę zabielić słodką śmietanką. Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!

Zobacz inne