Caseata – najstarsza polska zupa piwna

Składniki:

- 300g boczku wędzonego surowego

- 1 łyżka smalcu

- 1 średniej wielkości por

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki mąki

- 1 litr piwa pszenicznego

- 250 g białej kapusty

- 0,5 litra mleka

- 3 ząbki czosnku

- ½ pęczka szczypiorku

- 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki

- 150g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

- sól, pieprz do smaku

Caseata – najstarsza polska zupa piwna

Wykonanie: Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć w garnku na smalcu na złoty kolor. Dodać pokrojony w półkrążki por oraz masło. Całość chwilę poddusić na wolnym ogniu. Mieszając dodać po kolei mąkę, piwo oraz poszatkowaną kapustę. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać mleko, rozdrobniony czosnek i serek topiony. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Po wyłożeniu do miseczek posypać tartym serem żółtym i pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Zobacz inne