Omlet z serem – historia dania i sprawdzony przepis prosto od MSM Mońki
Omlet z serem – skąd pochodzi? Kto go wynalazł? I w jaki sposób powstał? Odpowiadamy poniżej.
Omlet z serem – skąd pochodzi nazwa?
Zacznijmy więc od samej nazwy dania. Omlet to słowo, które po raz pierwszy zostało prawdopodobnie oficjalnie użyte we francuskiej publikacji kulinarnej Cuisine Bourgeoisie pod koniec XVII wieku. Francuski termin „amlet” w rzeczywistości oznacza „ostrze”, a ponieważ omlet przypomina kształtem ostrze, wiele osób uważa, że to Francuzi jako pierwsi wymyślili to pyszne danie. Istnieje jednak prawdopodobieństwo, że potrawa funkcjonowała już od jakiegoś czasu, zanim znalazła się we francuskich książkach kucharskich. Starożytni Rzymianie mieszali bowiem jajko ze słodzonym miodem, a następnie nazywali je „ovemele”, co jest bliskie współczesnemu terminowi.
Czy było to odkrycie globalne?
Omlety pojawiły się w pewnym momencie w każdej kulturze na świecie. Rzymianie byli znani z używania jajek i nabiału do tworzenia potraw. Persowie mieli własną odmianę omletów. Podobnie jak starożytni Japończycy. Japońskie omlety są w rzeczywistości jednak słodsze niż zachodnie. Co ciekawe, amerykanie również mają swój udział w historii związanej z omletem. A mowa o słynnym w USA omlecie Denver. Omlet Denver ma w składzie dużo sera, pokrojoną w kostkę szynkę, pieczarki, cebulę i trochę zielonego pieprzu. Tradycyjna opowieść sugeruje, że omlet z serem z Denver został stworzony, aby wykorzystać jajka, które miały niebawem przeterminować się w jednym z wagonów towarowych na terenie miasta.
Wniosek jest jeden – wielu przedstawicieli różnorodnych kultur odkryło, że wlewanie jajek na rozgrzaną patelnię wraz z innymi składnikami to świetny sposób na stworzenie pysznego dania.
Legenda Napoleona
Być może najsłynniejszym historycznym momentem w historii omletu (a przynajmniej popularnym mitem) był moment, w którym Napoleon Bonaparte i jego armia podróżowali przez małe miasteczko, w którym miejscowy karczmarz podał mu omlet. Napoleon był pod takim wrażeniem, że kazał zebrać wszystkie jajka w mieście, aby następnego dnia zrobić jeden wielki omlet dla swojej armii. Niezależnie od tego, czy historia miała miejsce naprawdę, zakłada się, że dała początek dorocznemu festiwalowi w mieście Bessieres we Francji, gdzie co roku przygotowywany jest gigantyczny omlet dla wszystkich mieszkańców.
Omlet z serem – czy to zdrowy wybór?
Czy omlet z serem to potrawa dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie? Zdecydowanie tak. Omlet jest dobrym źródłem białka, ryboflawiny, fosforu, selenu i witaminy B12. Ale jest również bogaty w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans.
Omletowe rekordy Guinessa
Największy omlet na świecie do tej pory wykonali portugalscy kucharze. Ważył 6 ton i 466 kilogramów. W jego skład wchodziło:
• 145 tysięcy jaj
• ok 880 litrów oleju
• 100 kg masła
Po usmażeniu, omlet został zmierzony przez oficjalnego jurora Guinnessa, który przyznał wyróżnienie Portugalczykom. Ciekawostką jest, że do jego usmażenia kucharze otrzymali robioną na zamówienie gigantyczną patelnię mierzącą 10 metrów średnicy i ważącą 4 tony i 290 kg.
Omlet z serem i szczawiem – propozycja od MSM Mońki
Składniki na omlet z serem i szczawiem:
- 4 jajka
- 50 g liści szczawiu
- 3 łyżki oliwy
- 3-4 łyżki startego sera żółtego Gouda MSM Mońki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miski i doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser Gouda. Szczaw umyć, oderwać łodyżki, zawinąć w rulony i pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć na odrobinie oliwy aż zmięknie. Dodać jajka i całość wymieszać. Omlet usmażyć na małym ogniu aż spód się zarumieni, po czym przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet posypać startym serem i doprawić pieprzem.
Smacznego!