Jaki ser do spaghetti? Sprawdź nasze podpowiedzi

Spaghetti – danie, które uwielbia wielu z nas. Przygotowanie go nie stanowi dużego wyzwania, dlatego często gości na polskich stołach. Dziś rozwijamy wątpliwości wszystkich tych, którzy zastanawiają się jaki ser do spaghetti wydobędzie głębie smaku z tego pysznego włoskiego dania. Zapraszam do lektury!

Skąd pochodzi makaron spaghetti?
Podczas gdy wielu historyków uważa, że spaghetti (a w niektórych przypadkach nawet makaron) pochodzi z Chin, niektórzy twierdzą, że odczytanie zaginionego rękopisu Marco Polo, który doprowadził do tego przekonania, było w rzeczywistości niedokładne.
Dawniej ludzie we Włoszech jedli bowiem makaron w postaci klusek przypominających gnocchi – pasta fresca zjadana zaraz po przygotowaniu. Historycy twierdzą jednak, że to Arabowie, którzy zamieszkiwali południowe Włochy (około XII wieku), jako pierwsi rozwinęli innowację polegającą na obróbce makaronu z ziarna w cienkie, długie formy, nadające się do suszenia i przechowywania przez miesiące lub lata przed spożyciem.
Popularność makaronu rozprzestrzeniła się na całe Włochy po powstaniu fabryk makaronów w XIX wieku, umożliwiających masową produkcję makaronu na rynek włoski.”
A co oznacza nazwa spaghetti? Nazwa makaronu oznacza to, co produkt przypomina – czyli sznureczki. Jeden “sznureczek” to „uno spaghetto”. Jest to zdrobnienie od słowa „lo spago”, czyli “sznurek”.


Jaki ser do spaghetti? Wybór jest szeroki.

Każdy ma swój własny gust i preferencje, jeśli chodzi o nakładanie dodawanie sera do makaronu. Wiele osób jednak wciąż zadaje sobie pytanie jaki ser do spaghetti będzie najlepszy. Istnieje kilka „klasycznych” rozwiązań oraz tych nietypowych. Poniżej przedstawiamy kilka z nich:
• Parmezan (Parmigiano-Reggiano )- to klasyczny i bezpieczny wybór. Ważna kwestia - tradycyjny parmezan z Włoch można nazwać Parmigiano-Reggiano tylko wtedy, gdy pochodzi z wyznaczonych obszarów kraju.
• Ricotta - to rodzaj sera serwatkowego, który jest cudownie kremowy i gęsty. Przygotowana z resztek serwatki, czy to z mleka krowiego, czy koziego, najlepiej nadaje się do zagęszczania sosów.
• Mozzarella jest tak włoska, jak to tylko możliwe, więc nic dziwnego, że jest podstawą wielu tradycyjnych dań z makaronem. Włoska mozzarella jest przygotowywana z mleka bawolego i jest zwijana w małą kulkę, która zachowuje świeżość dzięki przechowywaniu w solance. Mozzarella znakomicie się topi, dlatego jest wtapiana w sosy do makaronów lub jako dodatek do potraw z piekarnika.
• Ser Nadbiebrzański - dzięki charakterystycznemu aromatowi i sprężystemu miąższowi o jednolitej konsystencji doskonale sprawdzi się jako dodatek do spaghetti.
• Ser Aldamer - charakteryzuje się łagodnym, słodkawym i delikatnym smakiem. Jego zwarty i sprężysty miąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Wyjątkową kulinarną kompozycję, z łagodnym w smaku Aldamerem, najlepiej stworzą lekkie wina o delikatnym bukiecie, białe bądź różowe.


Jaki ser do spaghetti? Zobacz propozycje z serami MSM Mońki

Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym i Aldamerem
Do wykonania spaghetti potrzebujesz:
- 2 młode cukinie
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 pomidory suszone (w oleju)
- 50 ml wody
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 łyżka łuskanego słonecznika
- 100 g sera Aldamer MSM Mońki
- sól i pieprz do smaku
W jaki sposób przygotować danie?
Cukinie umyć, osuszyć i obieraczką julienne lub tradycyjną do warzyw zestrugać wzdłuż cukinii paseczki przypominające spaghetti. Podsmażyć krótką chwilę na rozgrzanym oleju, a następnie podlać wodą, dodać pomidory suszone pokrojone w paseczki, przykryć pokrywką i poddusić ok. 2 minuty, aż cukinia zmięknie.
Oliwę z oliwek, czosnek, listki bazylii i podprażony na suchej patelni słonecznik zmiksować, doprawić solą, pieprzem, polać spaghetti z cukinii i wymieszać. Po wyłożeniu na talerze posypać starkowanym serem żółtym Aldamer.

Spaghetti a’la carbonara z serkiem topionym
Do wykonania spaghetti potrzebujesz:
- 200 g (2 opakowania) serka topionego MSM Mońki
- 0,5 opakowania makaronu spaghetti
- 2 pęczki natki pietruszki
- 7 plastrów boczku
- 150 ml mleka
- sól i pieprz


W jaki sposób przygotować danie?

Pokroić boczek i podsmażyć na dużej patelni. Dolać mleka, dodać pokrojone serki topione. Składniki mieszać tak długo aż połączą się w jednolitą masę. Dolać jeszcze odrobinę mleka i dodać drobno posiekaną pietruszkę. W tym samym czasie w osolonej wodzie ugotować makaron spaghetti, uważając aby go nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzić i w małych porcjach dodać na patelnię z sosem. Całość dokładnie wymieszać.

Odpowiedź na pytanie „jaki ser do spaghetti” jest prosta – możliwości jest wiele i wszystko zależy od naszej wyobraźni!

Zobacz inne