MSM Mońki Filarem Polskiej Gospodarki
MSM Mońki Filarem Polskiej Gospodarki
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska „MSM Mońki” znalazła się w piątce najprężniej działających firm w województwie podlaskim i otrzymała tytuł „Filar Polskiej Gospodarki 2011”. To prestiżowe wyróżnienie przyznawane przez dziennik Puls Biznesu i agencję badawczą TNS Pentor.
Celem ogólnopolskiego rankingu jest wytypowanie kluczowych, dla rozwoju danego województwa, przedsiębiorstw. To zestawienie firm – ważnych pracodawców w danym regionie, którzy wspierają zatrudnienie oraz promują rozwój przedsiębiorczości. Liderzy zostali wyłonieni w drodze głosowania przedstawicieli samorządów lokalnych, którzy w specjalnych ankietach wskazali najlepsze, ich zdaniem, firmy. Dla głosujących, istotnym czynnikiem był również stopień zaangażowania, wytypowanych przedsiębiorstw, w działania rozwoju na rzecz społeczności lokalnych. W tym roku MSM w Mońkach znalazła się w gronie najbardziej znaczących firm w regionie podlaskim. Powstała w 1972 roku spółdzielnia należy do grona najnowocześniejszych i najprężniej rozwijających się zakładów mleczarskich w Polsce.
– Jesteśmy niezwykle dumni z wyróżnienia. To dla nas dowód, że jesteśmy postrzegani w naszym regionie jako stabilna, rozwojowa i godna zaufania firma. Duże nakłady inwestycyjne sprawiły, że zakład jest cały czas rozbudowywany, a produkcja odbywa się przy pomocy najnowocześniejszych technologii, m.in. dzięki wyposażeniu w automatyczną linię do produkcji serów dojrzewających, z wydajnością do 600 tysięcy litrów mleka na dobę – mówi Krzysztof Doliński, Dyrektor Handlowy MSM Mońki.
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach jest znanym w kraju producentem serów dojrzewających, masła, miksów tłuszczowych, a także wyrobów proszkowanych. To znaczący pracodawca na mapie Podlasia, zatrudniający obecnie około 200 osób.
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.