Serowe grillowanie: ser z grilla i z rusztu

Jaki ser najlepiej nadaje się na grilla? Do czego jeszcze można go wykorzystać? Wraz z rosnącą ilością osób, które wcale nie chcą sięgać po pieczone kiełbaski, rośnie zainteresowanie przepisami na dania z serem z grilla.

Ser z grilla to nie tylko grzanki

Na myśl o potrawach z żółtym serem z rusztu większość osób przywołuje automatycznie grzanki. W każdym domu jest na nie osobny przepis, a większość osób choć raz wykorzystało do ich zrobienia ostatnie plasterki sera i czerstwy chleb. Z bułki paryskiej, podpłomyków i chleba baltonowskiego – nie ma ograniczeń, jeśli chodzi o to, z czego da się je robić.
Drugim hitem ognisk i grilli jest zapiekany miękki ser. Zwycięża prostotą, bo wystarczy go zawinąć w folię i położyć na ruszcie, by po kilku minutach uzyskać idealnie ciągnącą się, serową masę. Idealny będzie do tego ser MSM Mońki Podlaski. Jako dip do warzyw z grilla wykorzystaj kremowy ser topiony MSM Mońki.
Istnieje również wiele innych pomysłów na ser z grilla, które pozwolą zaskoczyć współbiesiadników. Ci, którzy lubią zjeść tłusto i smacznie, polecają chleb wiejski nadziewany żółtym serem i masłem czosnkowym. Dosłownie rozpływa się w ustach, a nabieranie na niego sosu pozostałego po innych daniach to prawdziwa przyjemność.

Co można nadziewać serem?

Aż się prosi, by wydrążone papryki czy cukinie nadziewać serem żółtym. Warto dodać do takiego farszu ryżu i ziół. W wersji podstawowej wystarczy mieć koperek lub szczypiorek, by farsz był kolorowy i aromatyczny. Dodatkowo to może być pomidor, cebula czy pestki. Choć pieczarki teoretycznie są za małe, by móc je nadziewać, istnieją duże wersje przeznaczone specjalnie na grilla. Zapieka się je z serem i szpinakiem, boczkiem lub łososiem. To właśnie ser sprawia, że farsz nie rozpada się, a całość można łatwo nałożyć na talerz i zjeść za pomocą kilku kęsów.
Najprostszy przepis na danie z serem z grilla, którego nawet nie trzeba zbyt długo zapiekać, to plastry pomidora przykryte serem i liściem bazylii. Latem można też zaszaleć z owocami grillowanymi z serem. Najpopularniejsze są gruszki zapiekane pod serem z grilla. Świetnie uzupełnią je orzechy i śliwki.

Pieczone ziemniaki z serem z grilla

Poznaniacy rozpropagowali w pozostałych regionach przepisy na ziemniaki zapiekane w folii z gzikiem, czyli białym twarożkiem. Można jednak przygotować bardziej wytrawną wersję tego farszu. W jej skład wchodzi:
• śmietana,
• masło,
• starty ser Aldamer MSM Mońki,
• maślanka,
• boczek.
Powstanie gęsta, sycąca masa, której nie sposób się oprzeć. Interesujący wariant tej potrawy polega na tym, by ziemniaki wydrążyć i nadziać farszem. W skład nadzienia wchodzą pozostałe kartofle, drobno pokrojony, ostry w smaku ser, czosnek i przyprawy takiej jak słodka papryka. Takie ziemniaki można długo zapiekać w folii lub w specjalnym metalowym koszyczku umieszczonym na grillowej płycie.

Inne pomysły na ser z grilla

Najprostszy podpłomyk zrobiony z mąki i wody to podstawa biesiady, jaką trudno będzie zapomnieć. Możesz też wykorzystać w tym celu gotowe ciasto mrożone:
• do pizzy,
• francuskie,
• paluchy czosnkowe.
Wystarczą plastry miękkiego sera i szczypta papryki czy bazylii, by stworzyć na ich bazie idealną przekąskę, przy której miło będzie ucztować długimi godzinami.

Jaki ser najlepiej grillować?

Wybór sera na grilla to wdzięczne zadanie, bo dość trudno popełnić tu pomyłkę. Swoje zastosowanie znajdzie zarówno ser tarty, w plastrach, jak i krojony w kostki czy sprzedawany w krążkach. Z rodzimych serów na grilla nadają się twarde takie jak Morski, a także te o ostrym smaku jak Aldamer MSM Mońki. Z kolei miękkie łagodne sery holenderskie dosłownie rozpływają się pod wpływem ciepła, co doskonale sprawdza się na zapiekankach i pizzach. Jak widać, trudno popełnić błąd, podając ser z grilla.

Zobacz inne