Serwatka w proszku

Staranny proces produkcji serwatki w proszku sprawia, że ceniona jest za wysoką jakość.

Skład

Wartości odżywcze:

Wartość energetyczna

Tłuszcz

g

w tym kwasy tłuszczowe

g

Węglowodany

g

w tym cukry

g

Białko

g

Sól

g

Sposób przechowywania:

Podstawa dobrego cukiernika i piekarza

Staranny proces produkcji serwatki w proszku sprawia, że ceniona jest za wysoką jakość. To produkt o wyjątkowo szerokim zastosowaniu. Dystrybuowany do zakładów przetwórczych trafia na nasze stoły pod postacią deserów mlecznych, wyrobów cukierniczych czy piekarniczych.

Potrawy które przygotujesz z tym produktem:

Serwatka w proszku – czym jest i do czego służy?

Na początek warto wyjaśnić, czym w ogóle jest serwatka. Otóż jest to produkt uboczny w postaci półprzezroczystego płynu, który powstaje przy produkcji różnego rodzaju serów wytwarzanych z mleka. Serwatkę uzyskujemy za sprawą zsiadania się mleka pod wpływem bakterii kwasu mlekowego i enzymu trawiennego. Dochodzi wówczas do rozwarstwienia się mleka na część stałą, czyli ser i płynną, czyli właśnie serwatkę. Serwatkę możemy także otrzymać robiąc sery w domowych warunkach, jednak największe jej ilości powstają w procesie produkcyjnym prowadzonym na większą skalę. W dalszej kolejności wytwarza się z niej serwatkę w proszku, która ma bardzo duże zastosowanie w przemyśle spożywczym i stanowi istotny składnik wielu produktów. Serwatka ma wiele dobroczynnych właściwości, przede wszystkim jest lekko strawna i przyspiesza perystaltykę jelit.

Ciekawostką jest, że na dobroczynnych właściwościach serwatki nie poznano się od razu i przez długi czas traktowana była jako produkt uboczy stanowiący jedynie odpad. Dopiero z czasem odkryto jej niebywałe właściwości i stała się niezwykle ważnym elementem całego przetwórstwa mlecznego, ale i spożywczego.

Jak powstaje serwatka w proszku?

Jak powstaje serwatka w proszku w MSM Mońki? Płynna serwatka wydzielana jest w specjalnym kotle serowarskim, a następnie zostaje ona odwirowana i schłodzona, by mogła zostać poddana dalszej obróbce. Pierwszym etapem procesu produkcyjnego serwatki w proszku jest jej odparowanie, po którym jesteśmy w stanie uzyskać około 60% suchej już masy. Uzyskana w ten sposób masa zostaje następnie schłodzona i poddana procesowy krystalizacji, w którym laktoza otrzymuje postać roztworu przesyconego. Następnie kontynuuje się schładzanie, aż do uzyskania przez masę temperatury 15 stopni Celsjusza, dzięki czemu proces suszenia będzie przebiegał sprawniej i zdecydowanie szybciej. W wyniku przeprowadzonego procesu suszenia powstaje proszek, który zawiera w swoim składzie 70% laktozy. Zdarza się również, że serwatka przed przeprowadzeniem procesu odparowywania jest też odtłuszczana, aby zawartość tłuszczu, który się w niej znajduje, była niższa.

Serwatka w proszku właściwości i zastosowanie

Serwatka w proszku jest produktem spożywczym, który charakteryzuje się licznymi zaletami, głównie za sprawą swojego niezwykle bogatego składu. Głównym składnikiem serwatki jest laktoza, z kolei białka w niej zawarte uznane zostały za jedne z najlepiej przyswajalnych dla ludzkiego organizmu spośród wszystkich dostępnych. Serwatka w proszku zawiera także cenne składniki mineralne, takie jak: wapń, fosfor, potas, magnez, cynk oraz szereg witamin z grupy B. Ze względu na obecność dużej ilości węglowodanów, jest też produktem wysoko kalorycznym. Serwatka w proszku ma wiele właściwości pozytywnie wpływających na cały organizm: obniża cholesterol, usuwa toksyny, działa osłonowo na żołądek i jelita, dzięki czemu wpływa na poprawę odporności.

Serwatka w proszku jest najczęściej stosowana jako dodatek do żywności. Znaleźć ją można w składzie wielu produktów, które spożywamy na co dzień. Serwatkę w proszku dodaje się do różnych deserów mlecznych, czekolady, lodów, serków topionych, gotowych sosów, żywności dla niemowląt, pieczywa. Wykorzystywana jest także do produkcji pasz dla zwierząt, ale i bywa dodatkiem do mięsa i wędlin. Zastosowanie serwatki w proszku jest ogromne, dlatego najczęściej jej odbiorcami są duże przetwórnie i producenci żywności. Jest to także produkt niezwykle cieniony za swoją wysoką jakość, którą uzyskuje się dzięki starannemu procesowi produkcji.

Serwatka w proszku dodawana do produktów spożywczych nadaje im odpowiednią puszystość, ale także poprawia ich smak, który staje się dzięki niej bardziej mleczy i aksamitny. Za sprawą stabilizacji emulsji, żelowaniu i właściwościom hydrofilowym, w znacznym stopniu wpływa na poprawę jakości mięsa oraz ryb. Wykorzystywana jest także do wyrobów cukierniczych oraz w procesie pieczenia chleba – dzięki jej obecności skórka zyskuje odpowiedni kolor.

Serwatka w proszku – gdzie kupić pełnowartościowy produkt?

Serwatkę w proszku najlepiej jest kupić w miejscu, w którym powstają inne dobrej jakości wyroby mleczarskie. Takim miejscem z pewnością jest Moniecka Spółdzielnia Mleczarska Mońki. I choć z pewnością znajdziemy ją w różnych sklepach internetowych i innych sprzedających zdrową żywność, ta pochodząca bezpośrednio od producenta będzie odznaczała się najlepszą jakością. Serwatka w proszku od MSM Mońki posiada wszystkie właściwości zdrowotne i smakowe, dlatego jest to produkt o najwyższych parametrach. Ponadto jest wolna od jakiejkolwiek chemii, czy innych dodatków i konserwantów, co sprawia, że jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia, dlatego mogą spożywać ją nawet małe dzieci.

Kupując serwatkę w proszku do użytku domowego, możemy przy jej pomocy zrobić wiele smacznych dań i deserów. Świetnie sprawdzi się też do zakwaszania zup i sosów. W lecie jest niezastąpiona do przygotowania idealnego chłodnika. Z jednej strony poprawia smak posiłków, a z drugiej wzbogaca ich wartości odżywcze. Serwatka w proszku to produkt niezwykle trwały, dlatego odpowiednio przechowywana wystarczy na długi czas.